REAG/GARP

Programi ju mbështet me organizimin e udhëtimit, merr përsipër shpenzimet për biletën tuaj të avionit ose autobusit dhe mund t'ju mundësojë një mbështetje financiare për udhëtimin. Në varësi të shtetësisë suaj mund të merrni edhe ndihma financiare për rifillimin.

Programi REAG/GARP (Reintegration and Emigration Programme for Asylum-Seekers in Germany / Government Assisted Repatriation Programme) ju ofron mbështetje financiare dhe operative për kthimin tuaj vullnetar në vendin tuaj të prejardhjes ose për vazhdimin e udhëtimit për një vend të gatshëm për t'ju pranuar. Financohet nga Ministria Federale e Punëve të Brendshme (BMI) dhe nga landet federale si dhe nga Fondi i BE-së për Azil, Migracion dhe Integrim (AMIF).Cilat mbështetje ekzistojnë?Varet nga disa kritere, p. sh. shtetësia juaj dhe statusi juaj i azilit, se a mund të merrni mbështetje financiare, dhe cilat mbështetje mund të merrni. Janë të mundshme ndihmat vijuese:
  • Shpenzimet e udhëtimit, p. sh. bileta juaj e avionit
  • Mbështetje financiare për udhëtimin
  • Ndihma financiare për fillimin e ri
Në qoftë se vini nga një vend nga mund të hyni në Gjermani pa vizë, mund të merren përsipër vetëm biletat tuaja të udhëtimit, dmth. nuk merrni mbështetje financiare për udhëtimin ose ndihmë financiare për fillimin e ri. Kësaj i përkasin p. sh. shtetet e Ballkanit perëndimor.Programet për kthimin vullnetar janë vetëm për qytetarët e një vendi jashtë BE-së.Vetëm shtetas të një prej vendeve vijuese (lista GARP) mund të marrin një ndihmë financiare për fillimin e ri. Lartësia e ndihmës financiare për fillimin e ri varet nga grupi i vendit tuaj të prejardhjes.Grupi 1: Afganistani, Etiopia, Eritrea, Gambia, Gana, Iraku, Irani, Nigeria, Pakistani.Grupi 2: Egjipti, Algjeria, Armenia, Azerbajxhani, Bangladeshi, Benini, Burkina Faso, Kina, Republika Demokratike e Kongos, Bregu i Fildishtë, Gjeorgjia, Guinea, Guinea-Bisau, India, Kameruni, Kenia, Libani, Libia, Mali, Maroku, Mongolia, Nigeri, Zonat Autonome Palestineze, Federata Ruse, Senegali, Sierra Leone, Somalia, Sri Lanka, Sudani, Siria, Taxhikistani, Togo, Tunizia, Turqia, Ukraina, Vietnami.Ju lutem kini parasysh që nuk keni asnjë pretendim ligjor për mbështetje.Kush mund të mbështetet me REAG/GARP?Në qoftë se i përkisni njërit prej grupeve vijuese dhe nuk mund të financoni vetë një kthim vullnetar, mund të mbështeteni me REAG/GARP:Azilkërkuese dhe azilkërkues, persona me një përgjigje negative azili, persona me lejeqëndrimi (p. sh. refugjatë të pranuar), viktima të prostitucionit të detyruar ose të tregut njerëzor.Si mund të merrni REAG/GARP?Mbështetjen me REAG/GARP mund ta merrni vetëm nëpërmjet një qendre këshillimi për kthim. Ka qendra të pavarura këshillimi, p. sh. nga organizata bamirëse, OJQ ose organizata të tjera, si dhe qendra shtetërore këshillimi, p. sh. në entet sociale ose entet për të huaj. Këtu gjeni qendrën e këshillimit për kthim në afërsinë tuaj.Cilat dokumente ju duhen?Për t'u kthyer vullnetarisht, keni nevojë për një pasaportë të vlefshme ose një letër në zëvendësim të pasaportës si dhe një dokument për kalimin e kufirit (“GÜB: Grenzübertrittsbescheinigung”) për vendin tuaj të kthimit. Disa vende lejojnë hyrjen edhe me një lejekalim të BE-së ("EU Laissez-Passer"). Qendra e këshillimit ju ndihmon për t'i marrë këto dokumente.

Shkarkime

close